Τσιντζεμόν ο Αθόρυβος
ΖΟΥΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΟΠΛΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝΕ ΤΣΙΝΤΖΕΜΟΝ. Έφτιαχνε σπαθιά φημισμένα σ’ όλη την Ιαπωνία. Ακόμα πιο φημισμένες ήταν οι θήκες του. Τα σπαθιά γλιστρούσαν στα θηκάρια τόσο γλυκά και αθόρυβα, που ο κόσμος άρχισε να τον φωνάζει Τσιντζεμόν “ο Αθόρυβος”. Ο πρίγκιπας άκουσε για την αξιοσύνη του και τον προσκάλεσε να πάει στην Αυλή του. Μα ο Τσιντζεμόν δεν ήταν μονάχα ένας έξοχος κατασκευαστής σπαθιών και θηκαριών, ήταν κι ένας ξένοιαστος χορατατζής. Ο πρίγκιπας δε σταματούσε να γελάει με τ’ αστεία του, και μια μέρα του είπε:
-Άκου, Αθόρυβε: θα ’θελα να σ’ ανταμείψω καθώς σου πρέπει για τα καταπληκτικά αστεία σου. Ζήτησέ μου ό,τι θες και θα το έχεις.
Ο Τσιντζεμόν το σκέφτηκε για μια στιγμή, έπειτα είπε:
-Υψηλότατε, δεν έχω ανάγκη από τίποτα. Αλλά αν πράγματι θέλετε να μου κάνετε ένα δώρο, δώστε μου την άδεια να μυρίζω τα αφτιά σας όποτε μ’ αρέσει. Ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όχι και λίγο.
- Θα μπορούσες να ζητήσεις κάτι καλύτερο: χρυσάφι, ασήμι. Αλλά ας είναι, αφού το θες: έχεις την άδειά μου.
Η επόμενη μέρα ήταν μέρα ακροάσεων. Υπουργοί και αυλικοί παρουσιάστηκαν όλοι μαζί στον πρίγκιπα, κι ο καθένας τους είχε και κάτι να ζητήσει. Μόλις κάποιος είχε γίνει δεκτός από τον πρίγκιπα, κι αφού του είχε εκθέσει το αίτημά του, ο Τσιντζεμόν ο Αθόρυβος πλησιάζε, έσκυβε πάνω από τον πρίγκιπα και μύριζε τ’ αφτιά του.
Οι αυλικοί σκέφτονταν πως ο Τσιντζεμόν κάτι κακό θα ψυθίριζε γι’ αυτούς στον πρίγκιπα κι άρχισαν να τον φοβούνται. Γι’ αυτό από κείνη τη μέρα, πριν τολμήσουν να παρουσιαστούν στον πρίγκιπα, πήγαιναν να βρουν τον Τσιντζεμόν και του πρόσφερναν πολύτιμα δώρα. Ο Αθόρυβος, μέσα σε λίγο χρόνο, έγινε πάρα πολύ πλούσιος.
Μια μέρα ο πρίγκιπας τον ρώτησε:
-Λοιπόν, Αθόρυβε, δεν το μετάνιωσες που μου ζήτησες τόσα λίγα κείνη τη φορά;
-Όχι, Υψηλότατε, δεν το μετάνιωσα καθόλου. Η χάρη σας μου απόφερε πολύ περισσότερα απ’ όσα έλπιζα.
Κι ο Τσιντζεμόν διηγήθηκε στον πρίγκιπα πώς είχαν τα πράγματα. Ο πρίγκιπας, ακόυγοντας με τι τρόπο ο Τσιντζεμόν είχε ξεγελάσει τους αυλικούς του, ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Έπειτα έδιωξε υπουργούς και αυλικούς κι ονόμασε μοναδικό του σύμβουλο τον πανούργο Τσιντζεμόν.
(Ιαπωνία)
Περισσότερα στις σελίδες του βιβλίου.
Πηγή κειμένου και εξωφύλλου του βιβλίου: Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο (Β΄ ΤΟΜΟΣ)-Gianni Rodari, εκδόσεις GUTENBERG.
Πηγή φωτογραφίας του συγγραφέα: https://lolivosaraceno.blogspot.gr/2014/01/cara-befana-di-gianni-rodari.html
Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.