«ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»: Ο άγριος κόσμος των παιδιών…
Η Βελγίδα Λορά Γουαντέλ χρειάστηκε μόλις 72 λεπτά της ώρας για να αναδείξει μέσα απ’ τα μάτια της συγκλονιστικής μικρής πρωταγωνίστριάς της, Μάγια Βάντερμπεκ, την σκληρή, πικρή και ανατριχιαστική πραγματικότητα της μικροκοινωνίας του σχολείου. Ναι, για τον σχολικό εκφοβισμό ο λόγος, ωστόσο εδώ οι εικόνες καταγράφουν βήμα βήμα τον ακρωτηριασμό της παιδικής αθωότητας, της χαράς και της ίδιας της ψυχής του παιδιού. Αυτή είναι η αλήθεια που μπορεί αύριο ν’ αφορά το δικό σου παιδί ή να 'ναι η αλήθεια που έχει βιώσει και σου κρύβει. Έτσι ή αλλιώς το κινηματογραφικό διαμαντάκι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν ουσιαστικό προσωπικό προβληματισμό. Αυτή άλλωστε είναι η πεμπτουσία κάθε ταινίας που σέβεται τον εαυτό της.
imDb
Είναι πολύ μεγάλος ο πειρασμός ν’ αρχίσω αναλύσεις κι ευχολόγια περί bulling, αλλά θ' αδικούσα κατάφωρα την ταινία, μια πραγματικά σπουδαία ταινία που βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει για το θέμα με ρεαλιστικό και δίχως διδακτισμούς, που ξυπνά κάθε μόριο ενσυναίσθησης του θεατή βάζοντας τον σε θέση προσομοίωσης μέσα απ’ τα μάτια της μικρής Μάγια.
Η αυλή του σχολείου γίνεται πεδίο μάχης με θύματα τους μικρούς κι αδύναμους, όπως σε κάθε πόλεμο. Οι δάσκαλοι φαντάζουν μικρή μονάδα κυανόκρανων που αδυνατούν να βρίσκονται σε κάθε κρυφή γωνιά των σωματικών βασανιστηρίων και της λεκτικής φρίκης. Η ένταση και η απελπισία μεγαλώνουν μέρα με την μέρα και η λύση του δράματος φαντάζει ανέφικτη. Δεν υπάρχει από μηχανής θεός, δεν υπάρχει διέξοδος όταν κλείνει η πόρτα της αυλής του σχολείου.
Μπορεί η λύση να 'ναι μια δυνατή αγκαλιά, μπορεί να 'ναι η προβολή της ταινίας στα σχολεία και το άνοιγμα δράσεων απ’ τους πολλούς, σαν μια ομπρέλα απ’ τις τοξική βροχή που κοντεύει να πλημμυρίσει κάθε τάξη του σχολείου κι όχι μόνο την αυλή.
Η Γουαντέλ σχεδόν στο ουρλιάζει στο πρόσωπο ότι η αγριότητα έχει ξεφύγει από κάθε όριο και δεν υπάρχει χρόνος για αδιαφορία. Το φαινόμενο δεν είναι βέλγικο, είναι παγκόσμιο… είναι ώρα για να δούμε το πρόβλημα κατάματα ΠΑΝΤΟΥ!
Υ.Γ.: Βραβείο Fipresci στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2021 και επίσημη πρόταση του Βελγίου για τα βραβεία Όσκαρ 2022.
Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.
Περιλαμβάνονται 39 ποιήματα σ' ελεύθερο στίχο, το μικρό εγχειρίδιο πρώτης ποιητικής απόπειρας και μία δραστηριότητα δημιουργικής γραφής. Η αλήθεια Σ' έναν κόσμο, με τη φρίκη να ξεπηδά, Όσο πιο πολλοί ερωτευμένοι, Δες τα βλέμματα που συναντιούνται στις γωνιές, Όσο υπάρχουν αχώριστα σώματα, Όχι με φωτιά ISBN: 978-618-87105-7-3 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙ * O ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εκπαίδευση και τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από ελληνικούς και κυπριακούς φορείς και προτάθηκε τέσσερις φορές για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου με ποιητικές συλλογές του. Έργα του θα βρείτε στην Άνεμος Εκδοτική, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Άλλωστε-Locus-7, Εκδόσεις Περί Τεχνών και Εκδόσεις Αλάτι. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Αλάτι. www.ekdoseisalati.com/p/anamesa-s-esena-kai-s-emena/
υπάρχει το μυστικό:
τόσο πιο αργά κυλάει το σκοτάδι.
Η αγάπη, ένα μικρό, αόρατο σύνορο,
αντιστέκεται στη βία,
ξεθωριάζει τις ιαχές του πολέμου.
στα παγκάκια, στα καλντερίμια:
εκεί χτίζεται η ειρήνη.
Όταν κρατάς το χέρι κάποιου,
ο κόσμος μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος.
υπάρχει και μια ελπίδα:
πως η αγάπη θα νικήσει τον όλεθρο.
αλλά με κάθε σιωπηλή ματιά,
κάθε μικρό, κλεμμένο φιλί,
κάθε όνειρο που δεν το νίκησε ο φόβος.