Περηφάνια και Προκατάληψη-Τζέιν Όστεν

2015-10-23 18:54

 

 

«Η αγάπη βλάπτει σοβαρά τις κοινωνικές υπαγορεύσεις»

 

Ένα όμορφο μυθιστόρημα που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται και ξαναδιαβάζεται όλες τις εποχές του χρόνου και σε ταξιδεύει πάραυτα. Δεν είναι επ’ ουδενί ένα γλυκανάλατο μυθιστόρημα, ταχείας κατανάλωσης, αντίθετα μιλάει για τον έρωτα και την αγάπη δυο ανθρώπων - με φόντο την Αγγλία του 19ου αιώνα- με χιουμοριστική ειρωνεία και ειλικρίνεια. Μην περιμένετε εικόνες εύπεπτων βιβλίων και ταινιών, αλλά την έκφραση μιας βαθιάς κοινωνικής θέσης από μια διορατική συγγραφέα.

Η Τζέιν Όστιν (1775-1817) επιλέγει να γράψει για τον έρωτα σε μια κοινωνία, που σχεδόν τον απαγορεύει και έχει στερεοτυπικές ιδέες για το φύλο, την διαπαιδαγώγηση, την ηθική στην εξουσία και την πολιτική.  Με αυτοβιογραφικά στοιχεία, το μυθιστόρημα ( η ίδια είχε αρνηθεί σε νεαρή ηλικία έναν «κατά συνθήκη» γάμο) αναδύει τα ήθη και έθιμα μιας εποχής που αλλάζει (καπιταλιστικό σύστημα) και απαιτεί από τις νεαρές κοπέλες να «έρχονται εις γάμου κοινωνία» για την οικονομική και κοινωνική τους εξασφάλιση.

Οι κύριοι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι κύριος Ντάρσι και η Ελίζαμπεθ, ο μεν μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα της Αγγλίας και η δε στην επαρχία. Ο γοητευτικός κύριος Ντάρσι προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια του Λονδίνου και είναι περιζήτητος εργένης και η Ελίζαμπεθ, η δεύτερη κόρη μιας πενταμελούς οικογένειας, είναι μια νεαρή, οξυδερκής και σκεπτόμενη γυναίκα αλλά και πολύ προστατευτική απέναντι στους δικούς της.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι, κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας, παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό για να απαρνηθούν τον έρωτα τους. Ένας εαυτός που έχει χτιστεί μέσα στα στενά όρια των κοινωνικών προτύπων και της αυστηρής ηθικής, από την οποία δεν πρέπει να αποκλίνει κανένας και για κανέναν λόγο. Ούτε για την ίδια την αγάπη. Ενώ στις πρώτες  συναντήσεις των πρωταγωνιστών υποβόσκει μια αντιπάθεια μεταξύ τους,  ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, αρχίζουν και έχουν θετικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον.

Ο τίτλος «Περηφάνια και Προκατάληψη» αντικατοπτρίζει  τον ψυχικό κόσμο όχι μόνο των πρωταγωνιστών αλλά και των υπόλοιπων χαρακτήρων της ιστορίας. Περηφάνια που οδηγεί σε προκατάληψη και προκατάληψη που «γεννά» περηφάνια, στα πλαίσια του πολιτισμού. Δυο δυνατά συναισθήματα που τελικά αυτοακυρώνονται και φέρνουν τον κύριο Ντάρσι και την Ελίζαμπεθ σε τρομερά διλήμματα και εσωτερικές συγκρούσεις.

Ένα βιβλίο βαθιά επίκαιρο. Αν τοποθετούσαμε αυτούς τους νέους στην σημερινή εποχή, πιστεύω θα είχαν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς και αμφιβολίες μιας άλλης κοινωνίας που έχει αποκτήσει δικά της στεγανά και κραυγές. Κραυγές όπως αυτές: Είναι ο γάμος ή η συμβίωση  μια ελεύθερη επιλογή; Παλεύουμε ο ένας για τον άλλον για να είμαστε μαζί, παρόλες τις προσωπικές και κοινωνικές αντιξοότητες;

Επικοινωνούμε με τον άλλον ειλικρινά και ανοιχτά ή κινούμαστε με βάση τις προκαταλήψεις μας και το περήφανο εγώ μας; Προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον άλλον και να αναστοχαστούμε πάνω σε δικές μας απόψεις και θεωρίες ή είμαστε τόσο καχύποπτοι-ακόμα και στην αγάπη;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν βαθύ νόημα για να αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη και μοτίβα παρελθόντος και να αποβάλλουμε όλα αυτά που μας καταδυναστεύουν. Ας νικήσει, λοιπόν, η αγάπη! Σε όλες τις μορφές της.

 

Για το BOOK TOUR, Καλυψώ Τόττη.

https://kalypsototti.blogspot.gr/

 

Πηγή εξωφύλλου του βιβλίου: Υπερηφάνεια και Προκατάληψη-Τζέιν Όστεν, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Πηγή φωτογραφίας της συγγραφέως: www.biblionet.gr