ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ MEN, ΓΙΑ «ΜΕΓΑΛΑ» ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ…

2016-01-07 08:13

Πήρες το παιδάκι σου, φιλότιμε γονιέ, την εβδομάδα των διακοπών και πήγατε σινεμά να δείτε τον «Μικρό Πρίγκιπα» κι εκείνο αφού δάκρυσε απ’ τα χασμουρητά μέσα στην αίθουσα, είπε στην μάνα του, όταν το ρώτησε πώς του φάνηκε: «Σκυλοβαρέθηκα!» Δεν το έβαλες όμως κάτω και το ξαναπήγες 3 μέρες αργότερα να δείτε «Στην καρδιά της θάλασσας», αφού είχες διαβάσει ότι στηρίζεται στο άλλο σου αγαπημένο βιβλίο, τον «Μόμπυ Ντικ». Εκείνο φρίκαρε, γύρισε αυτή τη φορά κλαίγοντας στη μάνα του κι έχεις πλέον μια οικογένεια να σε στραβοκοιτάζει, όταν λες ότι ‘σαι σινεφίλ… ευτυχισμένο το 2016, εμείς σ’ αγαπάμε!

Ας τις πάρουμε ανάποδα, να δούμε τι έκανες λάθος, αγαπημένε μας σινεφίλ. Αρχικά ενέργησες αυθόρμητα και παρορμητικά. Είδες ότι η ταινία «Στην καρδιά της θάλασσας» στηρίζεται στο βιβλίο «In the heart of sea: The TRAGEDY of the whaleship Essex» του N.Philbrick, γραμμένο το 2000, που συγκεντρώνει τις καταγραφές των επιζώντων. Αγνόησες επιδεικτικά την λέξη TRAGEDY του τίτλου και το αυτονόητο ότι θα δεις την αληθινή ιστορία κι όχι την μυθοπλασία του H. Melville. Σε παρέσυρε βέβαια και το trailer της ταινίας με τις εντυπωσιακές λήψεις, αλλά εδώ έπρεπε να «μιλήσει» η εμπειρία σου και να μην θαμπωθείς! Ελπίζουμε με 2-3 επισκέψεις στον παιδοψυχολόγο να ξεμπλέξετε τώρα…

Ο Ρ. Χάουαρντ δεν κάνει εκπτώσεις στο θέαμα κι εντυπωσιάζει τους οφθαλμούς και τα ώτα μας εντός της αίθουσας. Οι χούφτες μας γεμίζουν με την μέγιστη ποσότητα ποπ-κορν κι όλοι γουργουρίζουμε ικανοποιημένοι… μέχρι τη στιγμή που η ταινία κάνει στροφή στα «πραγματικά γεγονότα»! Ο ενθουσιασμός δίνει την θέση του στην θλίψη, η ψυχολογία πάει στα Τάρταρα και το παιδάκι σου θέλει να πάει τουαλέτα για να «βγάλει» αναψυκτικό, ποπ-κορν κι ότι είχε φάει το μεσημέρι. Ο μουσκουλάτος πρωταγωνιστής επιβραβεύεται με μια αγκαλιά απ’ τη γυναίκα του κι εσύ με ολονύχτια μουρμούρα απ’ την δική σου….

Teaser-trailer

O «Μικρός Πρίγκιπας» έχει διασκευαστεί και σφαγιαστεί από δεκάδες καλλιτέχνες, θεατρικά, μουσικά, χορευτικά… το αποτέλεσμα ήταν συνήθως καταστροφικό! Ο Μ. Όσπορν δεν φοβήθηκε να καταπιαστεί  κινηματογραφικά με το αριστούργημα του Α.Ν.Σ. Εξιπερί, γιατί είχε ένα εξαιρετικό σχέδιο. Έμπλεξε μια σύγχρονη πανέξυπνη ιστορία με υλικά: ένα στρεσαρισμένο παιδί της εποχής μας, το φάντασμα του Εξιπερί, σε ρόλο υπέργηρου πρώην αεροπόρου, το ψηφιακό καρτούν και την χειροποίητη stop-motion τεχνοτροπία. Είναι αδύνατον ν’ αμφισβητήσεις το σπουδαίο της παραγωγής και να μην εντυπωσιαστείς απ’ την ιδέα της μεταφοράς του Μικρού Πρίγκιπα στο σήμερα και το συναπάντημα των δύο ιστοριών. Είναι η στιγμή που τα παιδιά γελάνε, ενθουσιάζονται, ενίοτε  συγκινούνται με το φινάλε μητέρας και κόρης ν’ αγκαλιάζονται κοιτώντας τ’ αστέρια…κάπου εκεί που έχει ξεχαστεί δηλαδή ο Μικρός Πρίγκιπας! Διότι ναι μεν μπουχτίζεις ν’ ακούς και να ξανακούς κάποιες απ’ τις ιδιαίτερες ατάκες του βιβλίου (ναι, οι γνωστές που χιλιοποστάρονται στο fb από ευαίσθητες ψυχές!), αλλά η μαγεία και η ουσία τους έχει πάει ταξίδι σε πολύ μακρινά αστέρια! Βαρετό το φίδι, αδιάφορη η αλεπού, ακατανόητο το τριαντάφυλλο… καληνύχτα Μικρέ Πρίγκιπα!! Σταμάτα λοιπόν αγαπημένε σινεφίλ, να ξεφυλλίζεις το βιβλίο, για να ρεφάρεις… το παιδάκι σου θα ψάχνει πλέον να βρει το χαριτωμένο κοριτσάκι!!!

Εμείς σ’ αγαπάμε… μην το ξεχνάς!

rettit

Υ.Γ.: Καλή χρονιά φίλοι μου! Ραντεβού και φέτος στις σκοτεινές αίθουσες και στο booktourmagazine!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.