«Ο ΦΑΡΟΣ»: Η αβάσταχτη παράνοια του auteur…
Αλήθεια ποιος χρειάζεται έναν οδηγό για να ξεχωρίσει τις κραυγαλέες διαφορές ανάμεσα στην ποιητική και την σεναριακή γλώσσα; Διότι δεν έχουμε μόνο τις πανέμορφες ασπρόμαυρες εικόνες που μας χαρίζει ο διευθυντής φωτογραφίας Γ. Μπλάσκε, αλλά και το παραισθησιογόνο σενάριο πάνω στο οποίο στήνει την ταινία του ο Ρ. Έγκερς που προσπαθώντας να ανακαλύψει τα όρια της παράνοιας μέσω των ψευδαισθήσεων επιλέγει τον λογοτεχνικό δρόμο του auteur… μόνο που άλλο πράγμα είναι η λογοτεχνία κι άλλο το σινεμά! Αν αρέσκεστε στο μοτίβο «Τι ήθελε να πει ο ποιητής;», προχωρήστε άφοβα!
Βλέπεις την υποψηφιότητα για όσκαρ του Μπλάσκε και φωνάζεις «ΑΞΙΟΣ», ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν ν’ αγνοήθηκε η τεράστια ερμηνεία του Γ. Νταφόε, η κορυφαία ίσως στην καριέρα του, ενώ η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο: Ρόμπερτ Έγκερς! Η επιλογή του σκηνοθέτη να στήσει μία ταινία περισσότερο άγριου ονειρικού τρόμου και λιγότερο ψυχολογικού προφανώς αποτέλεσε αρνητική προδιάθεση στους ανθρώπους του σινεμά.
Θυμίζει έντονα θεατρικό δωματίου, όπου δωμάτιο έχουμε έναν φάρο, με την κλειστοφοβία να κυριαρχεί, τις δεισιδαιμονίες και τις μυθολογικές αναφορές να οδηγούν το μίνιμαλ σενάριο και τις συγκρούσεις των εξαιρετικών Γ. Νταφόε και Ρ. Πάτινσον, να κορυφώνονται μέσα απ’ την τρέλα της μοναξιάς και του αλκοόλ.
Ο φάρος, ο γλάρος και η καταιγίδα απαιτούν ερμηνεία τύπου: «Η καταιγίδα της Φύσης ή της ανθρώπινης φύσης;». Επιφυλάσσομαι για την σημασιολογική και κρατάω την μορφική, δηλαδή την συγκλονιστικής ομορφιάς εικόνα! Μην ξεχνάτε ότι οι μακράς διάρκειας παραισθήσεις απαιτούν παραισθησιογόνα… για περισσότερες πληροφορίες: Στίβεν Κινγκ !!
Γράφει ο Τάσος Μαργέλος.