Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ…
Η ώρα της βαθιάς εσωτερικής ωριμότητας και η ανάγκη για αλλαγή πορείας μετά από τόσα χρόνια στην κωμωδία φτάνει το σωτήριο έτος 1978 για τον Γούντι Άλλεν με την ταινία «Εσωτερικές Σχέσεις» και καταλαγιάζει μέχρι το 1987 όταν μας παρουσιάζει τον «Σεπτέμβρη». Ασπρόμαυρα πλάνα, σκιές και ευαισθητοποίηση γύρω απ’ την ψυχική κατάσταση των ηρώων του που «μυρίζει» έντονα Τσέχωφ στο σενάριο και Μπέργκμαν στην κινηματογράφηση. Η κορύφωση θα έρθει την επόμενη χρονιά (1988) με την ταινία «Μια άλλη γυναίκα», όπου η ψυχανάλυση μπαίνει σε πρώτο πλάνο.
jpbohannon
Οι εξαιρετικές κινηματογραφικές πινελιές εμφανίζονται και στις ταινίες του «Alice» (1989), αλλά και στην ιδιαίτερα πικρή του αφήγηση στο «Συμφωνίες κι ασυμφωνίες» (1999). Ο συγκεκριμένος τρόπος θα παρουσιαστεί τελειοποιημένος σε μια απ’ τις τελευταίες σπουδαίες ταινίες του το «Match point» (2005) και θα επαναληφθεί στο «Cassandra’s dream» (2007).
Toma-cineonline
Θα επανέλθει σε χιουμοριστικές, ειρωνικές ταινίες γύρω απ’ τα προβλήματα των ζευγαριών και τον έρωτα με κορυφαίο το «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαχροινό άντρα» (2010), θα σκηνοθετήσει ενδιάμεσα κάποια ιδιαίτερα ερωτικά φορτισμένα φιλμ όπως το «Scoop» (2006) και το «Vicky, Cristina, Barcelona» (2008) για να φτάσουμε στην τελευταία πραγματικά σπουδαία ταινία που είδαμε απ’ τα χεράκια του το «Midnight In Paris» (2011).
Thefilmstage
Ήρωες νευρωτικοί, γεμάτοι ανασφάλειες, υστερίες, μανίες και φοβίες, με υπαρξιακές και μεταφυσικές αγωνίες, ήρωες που αποτέλεσαν το alter ego του Γούντι Άλλεν. Θα τον συναντήσουμε ξανά του χρόνου για ν’ ασχοληθούμε και μ’ αυτή την πλευρά… εκείνος θα σβήνει τότε 81 κεράκια κι εγώ 29 περίπου!