«Ο ΕΝΟΧΟΣ»: Βιρτουόζος ηθοποιός σε σεναριακή σονάτα!
Πολύ συχνά στο θέατρο συναντάμε το σόλο ενός ηθοποιού σ΄έναν μονόλογο, αλλά πολύ σπάνια το αντίστοιχο στο σινεμά. Όταν όμως συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό και σημαδεύει την ετήσια λίστα μας με τις υπέροχες ταινίες που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε! Η συγκεκριμένη μπορεί να ήταν η τελευταία που είδα πριν μας αποχαιρετήσει το 2018, μπήκε όμως πολύ ψηλά στην δεκάδα με τις καλύτερες της χρονιάς που μας αποχαιρέτησε…
Forum klix
Στο θέατρο είναι το κείμενο του συγγραφέα και στο σινεμά το σενάριο που αναδεικνύει το έργο… κι εδώ έχουμε ένα σπουδαίο σενάριο αστυνομικού θρίλερ, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, που καταφέρνει να σε καθηλώσει στην καρέκλα σου για 89΄και σταδιακά να σε γεμίσει ενοχές για όσα αβασάνιστα ξεστομίζεις ενίοτε ή για όσα θεωρείς αυτονόητα! Θα παρασυρθείς θες δεν θες απ’ το ψυχολογικό αδιέξοδο του ήρωα, θα βιώσεις την απέραντη μοναξιά του και θα γλιστρήσεις μαζί του σε απανωτά λάθη λόγω της πίεσης του χρόνου… το λες αριστοτεχνικό και το υπογράφεις κιόλας με τα δύο χέρια στο τέλος!
Γιάκομπ Σέντεργκρεν: Ο Δανός σολίστας δεν χρησιμοποιεί πιάνο για να σε παρασύρει σε αυτήν την σεναριακή σονάτα, αλλά όλες τις μικρές εκφραστικές λεπτομέρειες για να αποδώσει με βλέμματα και λόγο την αγωνία, τον θυμό και την απελπισία του. Οι αντιδράσεις του ξεπερνούν τα όρια της αληθοφάνειας κι αυτό είναι το μυστικό για να τον εμπιστευτείς απόλυτα και να ταυτιστείς μαζί του… το λες τεράστια ερμηνεία, επιεικώς!
Περί ενοχής το ανάγνωσμα, το οποίο είναι και το βάθος άλλωστε της ταινίας, μπορείς να το πιάσεις απ’ το προσωπικό σου ηθικό υπόβαθρο αν έχεις θάρρος ή να μείνεις στο επίπεδο ηθικής του Δανού αστυνομικού. Οι τύψεις για τις λάθος επιλογές της ζωής μας είτε συγκαλυφθούν είτε όχι θα είναι πάντα κάπου εκεί κρυμμένες σαν φαντάσματα που θα τρέφονται απ’ το σκοτάδι και σιγοτρώνε τα σωθικά. Μέχρι να παρθεί η απόφαση ν’ αναλάβεις την ευθύνη, ν’ αποδεχτείς το τίμημα, να βγεις στο φως και να λυτρωθείς απ’ αυτές…
Το 2 ηθικά διδάγματα της ιστορίας: Μάθε να ακούς και μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.
Υ.Γ.: Πραγματικά αξίζει να πάρει θέση στην 5άδα των ξενόγλωσσων στα φετινά όσκαρ δίπλα στα μεγαθήρια... γι αυτό έβαλα την Δανέζικη αφίσα! Δεν θα κλέψει τίποτα απ’ την λάμψη των άλλων μια τόσο ξεχωριστή ταινία, με μια τόσο σπουδαία η μελωδία που αντηχεί ακόμα στ’ αυτιά μου…
Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.