ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ – Αλέξανδρος Κεφαλάς, Εκδόσεις Λέμβος, 2014

2017-11-01 19:42

Νοέμβριος κι επιστροφή στο διήγημα. Αυτή τη φορά με τη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Κεφαλά “Νυχτερινός διαβάτης”, που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Λέμβος.

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς έκανε την εμφάνισή του στη λογοτεχνία το 2007 με το βιβλίο “Η Αγγλίδα Κυρία” από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Εγώ ήρθα σε επαφή με το έργο του μέσα από το διήγημα “Hermes Baby” το οποίο ήταν μια από τις “9 ώρες στα Εξάρχεια”, το συλλογικό έργο που κυκλοφόρησε το 2016 από τις ίδιες Εκδόσεις.

Με αφορμή το διήγημα αυτό, άρχισα να ψάχνω το έργο του. Πρώτη στάση ήταν τα “Μικρά Βιογραφικά”, μια σειρά υπέροχων μικρών βιογραφιών (Τζέιν Όστεν, Ελίζαμπεθ Γκάσκελ κ.ά.). Και ένα μεσημέρι του Αυγούστου κι ενώ βρισκόμουν στις Εκδόσεις Λέμβος αναζητώντας βιβλία για τον Αύγουστο, ήρθε στα χέρια μου και η συλλογή διηγημάτων “Νυχτερινός Διαβάτης”. Πρόκειται για μια συλλογή δέκα ιστοριών,  “…δέκα αστικές αφηγήσεις” όπως διαβάζουμε και στο εξώφυλλο του βιβλίου. Δέκα ιστορίες ανθρώπων που με κράτησαν μαζί τους από την αρχή (Η μαρμαρένια κόρη) μέχρι την τελευταία (Νυχτερινός διαβάτης).

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς επιλέγει προσεκτικά τα θέματά του και στήνει με εξαιρετικό τρόπο το σκηνικό των ιστοριών του. Με γλώσσα που ρέει και λέει αλήθειες, μας παρασέρνει στο φόβο, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα των σχέσεων, των επιλογών, στην απώλεια, στην υποκρισία… Μας βάζει δηλαδή στον κόσμο των ηρώων του και μας κάνει κομμάτι όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν. Κι όλα αυτά με φόντο το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Μέσα από τα δέκα διηγήματα ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και δίνει τη δική του εκδοχή. Προσωπικά θεωρώ πως η συλλογή διηγημάτων “Νυχτερινός Διαβάτης” θα σας κρατήσει όμορφη παρέα και θα σας κάνει να προβληματιστείτε ή να δείτε και μια άλλη πλευρά της ζωής που περνάει δίπλα μας. Εύχομαι σύντομα να το συγκεκριμένο βιβλίο να βρίσκεται και στη δική σας βιβλιοθήκη.

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 
 

Ζητήστε τις ποιητικές συλλογές 

"ΣΩΜΑΤΑ" και "Ν΄ ΑΝΤΕΧΩ" 

του Χάρη Γαντζούδη

 σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Μόλις κυκλοφόρησε!

Η ποιητική συλλογή Ν` αντέχω περιέχει τη φθορά που ο χρόνος προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων, τον πόνο του τέλους, τον θυμό της αποτυχίας, τη θλίψη της μοναξιάς μα και την ελπίδα για να μπορεί η ψυχή ν` αντέχει. Η συγγραφή των δεκαπέντε ποιημάτων αποτέλεσε λύτρωση για την ψυχή μου και θα είμαι ευτυχής αν κάποιο από αυτά λυτρώσει και τη δική σας ψυχή.

 
Αποκτήστε το άμεσα: 

Ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα

Εφηβική ποίηση

Περιλαμβάνονται 39 ποιήματα σ' ελεύθερο στίχο, το μικρό εγχειρίδιο πρώτης ποιητικής απόπειρας και μία δραστηριότητα δημιουργικής γραφής.

 

Η αλήθεια

Σ' έναν κόσμο, με τη φρίκη να ξεπηδά,
υπάρχει το μυστικό:

Όσο πιο πολλοί ερωτευμένοι,
τόσο πιο αργά κυλάει το σκοτάδι.
Η αγάπη, ένα μικρό, αόρατο σύνορο,
αντιστέκεται στη βία,
ξεθωριάζει τις ιαχές του πολέμου.

Δες τα βλέμματα που συναντιούνται στις γωνιές,
στα παγκάκια, στα καλντερίμια:
εκεί χτίζεται η ειρήνη.
Όταν κρατάς το χέρι κάποιου,
ο κόσμος μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος.

Όσο υπάρχουν αχώριστα σώματα,
υπάρχει και μια ελπίδα:
πως η αγάπη θα νικήσει τον όλεθρο.

Όχι με φωτιά
αλλά με κάθε σιωπηλή ματιά,
κάθε μικρό, κλεμμένο φιλί,
κάθε όνειρο που δεν το νίκησε ο φόβος.

ISBN: 978-618-87105-7-3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙ

 

* O ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εκπαίδευση και τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από ελληνικούς και κυπριακούς φορείς και προτάθηκε τέσσερις φορές για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου με ποιητικές συλλογές του. Έργα του θα βρείτε στην Άνεμος Εκδοτική, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Άλλωστε-Locus-7, Εκδόσεις Περί Τεχνών και Εκδόσεις Αλάτι. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Αλάτι.

www.ekdoseisalati.com/p/anamesa-s-esena-kai-s-emena/