«ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ» : Πονάει ο έρωτας αγόρι μου…
Η πρώτη γραμματική του έρωτα ανάμεσα σε νέους και ώριμους άντρες γράφτηκε απ’ τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν όλους τους δυνατούς τρόπους: ποιήματα, αγάλματα και ατέρμονες φιλοσοφικές συζητήσεις. Η ζωή και η τέχνη σε απόλυτη αρμονία χάρη στην απελευθερωτική δύναμή του, όμως από τότε αναγνώριζαν ότι στην γωνία πάντα παραφυλάει ο πόνος, γιατί ο έρωτας πονάει αγόρι μου…
Citylightscinemas
Η ταινία που αποτελεί έναν θρίαμβο πάνω στην προσωπική σεξουαλική απελευθέρωση, βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του Α. Άσιμαν, χτίζεται ωστόσο πάνω σ’ ένα σενάριο – κομψοτέχνημα από τον Τ. Άιβορι. Όσο για τον Ιταλό σκηνοθέτη Λ. Γκουαντανίνο χειρίζεται τόσο μαεστρικά την ψυχική, πνευματική και σωματική προσέγγιση των δύο εραστών, που σαγηνεύει και τον πιο δύσπιστο ή συντηρητικό θεατή.
Όλοι οι έρωτες συναντούν εμπόδια μικρά ή μεγάλα και καταλήγουν μετά τις τρομερές εκρήξεις του πόθου και του πάθους, αργά ή γρήγορα, στον πόνο. Αυτοί που προτίμησαν να καούν στις φλόγες ενός τέτοιου έρωτα, απ’ το να λιγοψυχίσουν, βίωσαν και το μεγαλείο της ζωής. Ο πόνος είναι λυτρωτικός, αυτός που σε πάει παρακάτω, που σε ωριμάζει και σε αλλάζει επίπεδο ως άνθρωπο. Όσοι πόνεσαν ξέρουν ότι δεν πρόδωσαν τον εαυτό τους και δεν εγκατέλειψαν το όνειρο, αλλά το έζησαν μέχρι το τέλος.
Ο γνωστός δύσπιστος ή συντηρητικός θεατής σίγουρα θα ζηλέψει 3 πράγματα στην ταινία: τις καλοκαιρινές βόλτες με τα ποδήλατα, την διαβολεμένη ομορφιά του Ά. Χάμερ και τον ποιητικό έρωτα που βιώνει ο Τ. Σαλαμέ.
Όσον αφορά τον συγκινητικό μονόλογο του πατέρα του Έλιο, αποτελεί υπόδειγμα τρυφερότητας και διαχείρισης της σχέσης πατέρα – γιου. Πιθανόν ουτοπικός, αλλά πραγματικά συγκλονιστικός, όπως δηλαδή και η ταινία!
Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.