«Μαζί ή Τίποτα»: Επιτομή ελληνικής τραγωδίας!

2018-05-02 20:21

Ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν με το μαχαίρι στα δόντια και την κάμερα στον ώμο κατακεραυνώνει τον παγκόσμιο στρουθοκαμηλισμό μπροστά στο φαινόμενο του νεοφασισμού και  στα εγκλήματα των υποστηρικτών του. Μια ταινία – χαστούκι για τους Γερμανούς αλλά και για τους νεοέλληνες φασίστες, διότι δεν είναι όλες οι θάλασσές μας καθαρές, ούτε όλοι οι Έλληνες είναι δημοκράτες… τρομάρα μας!

Youtube

Ένας Κούρδος με τον γιο του πέφτουν θύματα εγκληματικής επίθεσης από δύο Γερμανούς νεοφασίστες, με η Γερμανίδα σύζυγός του να μπαίνει στην δίνη ενός κύκλου βίας που κλείνει μόνο με τον τρόπο που ανοίγει, δηλαδή με βία. Η θλίψη της απώλειας γεννάει την οργή κι εκείνη φέρνει μαζί της την δίψα για εκδίκηση… το θύμα γίνεται θύτης και επέρχεται η κάθαρση.

Η σειρά της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί και την βάση του σεναρίου για τον Ακίν. Η Ύβρις με την εκτέλεση των αθώων, η Άτη με τους δικαστές που δεν τιμωρεί τους εγκληματίες, η Νέμεσις με την μητέρα που η ανεξήγητη αδικία την οδηγεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και η Τίσις με την συντριβή και καταστροφή των υβριστών. Μια σειρά που επαναλαμβάνεται με διαφορετικές εκδοχές σε όλες τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες, με τους ήρωες να βιώνουν κάθε φορά κι εκείνοι μέσα απ’ τον πόνο, την αδικία και την απώλεια το δικό τους βαρύ τίμημα, σαν  τη μητέρα στην ταινία μας.

Η Νταϊάν Κρούγκερ μ’ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας κέρδισε τον φοίνικα α’ γυναικείου ρόλου στις Κάννες, αλλά έμεινε έξω απ’ την οσκαρική πεντάδα, όπως και η ταινία που ενώ πήρε την χρυσή σφαίρα στην κατηγορία των ξενόγλωσσων δεν πήρε κι εκείνη αυτό που της άξιζε… αξίζει όμως και με το παραπάνω να την δείτε εσείς και να την βραβεύσετε στην καρδιά σας!

Υ.Γ.: Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης στον ρόλο του χρυσαυγίτη, απλά ανατριχιαστικός… και μπράβο του! Όσο για την σκηνή της Κρούγκερ με κομμένες φλέβες στο ημίφως να ακούει απ’ το τηλέφωνο ότι το έγκλημα το έκαναν ναζιστές, απλά συγκλονιστική… και μπράβο στον Ακίν!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

Ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα

Εφηβική ποίηση

Περιλαμβάνονται 39 ποιήματα σ' ελεύθερο στίχο, το μικρό εγχειρίδιο πρώτης ποιητικής απόπειρας και μία δραστηριότητα δημιουργικής γραφής.

 

Η αλήθεια

Σ' έναν κόσμο, με τη φρίκη να ξεπηδά,
υπάρχει το μυστικό:

Όσο πιο πολλοί ερωτευμένοι,
τόσο πιο αργά κυλάει το σκοτάδι.
Η αγάπη, ένα μικρό, αόρατο σύνορο,
αντιστέκεται στη βία,
ξεθωριάζει τις ιαχές του πολέμου.

Δες τα βλέμματα που συναντιούνται στις γωνιές,
στα παγκάκια, στα καλντερίμια:
εκεί χτίζεται η ειρήνη.
Όταν κρατάς το χέρι κάποιου,
ο κόσμος μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος.

Όσο υπάρχουν αχώριστα σώματα,
υπάρχει και μια ελπίδα:
πως η αγάπη θα νικήσει τον όλεθρο.

Όχι με φωτιά
αλλά με κάθε σιωπηλή ματιά,
κάθε μικρό, κλεμμένο φιλί,
κάθε όνειρο που δεν το νίκησε ο φόβος.

ISBN: 978-618-87105-7-3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙ

 

* O ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εκπαίδευση και τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από ελληνικούς και κυπριακούς φορείς και προτάθηκε τέσσερις φορές για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου με ποιητικές συλλογές του. Έργα του θα βρείτε στην Άνεμος Εκδοτική, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Άλλωστε-Locus-7, Εκδόσεις Περί Τεχνών και Εκδόσεις Αλάτι. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Αλάτι.

www.ekdoseisalati.com/p/anamesa-s-esena-kai-s-emena/