Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία
Την Παρασκευή 20 Μαΐου του 2016 πραγματοποιήθηκε άλλη μία βιβλιοφιλική δράση του λογοτεχνικού περιοδικού Book-Tour.
Αυτή τη φορά ο συγγραφέας και δημιουργός του www.booktourmagazine.com Θεοφάνης Θεοφάνους, μετά από πρόσκληση, επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο της Λεβαίας (Δήμος Αμυνταίου).
Το σχολείο βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Εκεί συναντήσαμε την παιδαγωγό κυρία Ιντζέ Μελίνα και τους αξιαγάπητους μαθητές της οι οποίοι μας περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία για να μιλήσουμε για το βιβλίο και να δούμε βήμα βήμα πώς δημιουργείται μια παιδική εικονογραφημένη ιστορία.
Ένα βροχερό ανοιξιάτικο πρωϊνό που έκρυβε πολλές εκπλήξεις… σαν αυτές που κρύβονται στα παραμύθια. Το μαγευτικό ουράνιο τόξο του οποίου η αφετηρία βρισκόταν έξω απ’ το σχολείο μάς έλεγε ξεκάθαρα πως ο θησαυρός κάθε τόπου είναι τα παιδιά.
Αφού έγιναν οι συστάσεις, ένα μικρό κερασματάκι γλύκανε τη γνωριμία μας.
Συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα για να διαβάσουμε όλοι μαζί ένα ανέκδοτο παραμύθι του συγγραφέα. Πριν όμως συζητήσαμε για το
Πώς φτιάχνεται ένα έντυπο παιδικό βιβλίο
(το ταξίδι του από τον συγγραφέα ως το βιβλιοπωλείο)
Της Γιώτας Κοτσαύτη
1.
“-Η αρχή γίνεται με τον συγγραφέα, ο οποίος εμπνέεται κάτι και ξεκινάει να το γράφει.
-Όταν ολοκληρώσει το κείμενό του, το στέλνει σε κάποιον εκδοτικό οίκο.
-Αν η ιδέα αρέσει στον εκδότη, υπογράφεται ένα συμβόλαιο, και το κείμενο πηγαίνει στον επιμελητή. Ο επιμελητής, που τις περισσότερες φορές είναι φιλόλογος ή ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του βιβλίου, διορθώνει τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν (ορθογραφικά, συντακτικά κλπ.), ενώ, ταυτόχρονα, όταν είναι απαραίτητο, βοηθάει την ροή του κειμένου (αν κάποια σημεία είναι δυσνόητα τα βελτιώνει, αντικαθιστά λέξεις που επαναλαμβάνονται με άλλες συνώνυμες κλπ.).
-Μετά τον επιμελητή το βιβλίο φτάνει στα χέρια του εικονογράφου, ο οποίος έχει να κάνει μία από τις σημαντικότερες δουλειές: μέσα από τις εικόνες του να αποδώσει και να συμπληρώσει το νόημα του κειμένου.
-Ο επόμενος επαγγελματίας που θα αναλάβει τη μέχρι τώρα δουλειά είναι ο γραφίστας. Είναι αυτός που θα σελιδοποιήσει το βιβλίο, θα τοποθετήσει στη σειρά τις εικόνες και το κείμενο με όμορφο τρόπο, θα επιμεληθεί το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο και, γενικά, θα δώσει την τελική μορφή του βιβλίου.
-Ήρθε η ώρα για το τυπογραφείο! Το βιβλίο τυπώνεται και είναι πανέτοιμο να κυκλοφορήσει!
-Προτελευταίος κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι ο βιβλιοπώλης: εκείνος θα φροντίσει να φτάσει το βιβλίο στα ράφια του.
-Από δω και πέρα αναλαμβάνει ο αναγνώστης! Το βιβλίο πανέτοιμο βρίσκεται πλέον στα χέρια του για να τον ταξιδέψει στον μαγικό του κόσμο…
2.
Εξώφυλλο-οπισθόφυλλο: οι πρώτοι φίλοι του αναγνώστη
Το οπισθόφυλλο και το εξώφυλλο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός βιβλίου. Σ’ αυτά βρίσκονται οι βασικές πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον υποψήφιο αναγνώστη να επιλέξει τι θα αγοράσει.
Τα στοιχεία που, συνήθως, παίρνουμε από το εξώφυλλο είναι (ενδεικτικά):
-Ο τίτλος
-Το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα
-Το ονοματεπώνυμο του εικονογράφου
-Το όνομα του εκδοτικού οίκου
-Και, φυσικά, μία κεντρική εικόνα που μας προϊδεάζει για το ύφος και το περιεχόμενο του βιβλίου
Στο οπισθόφυλλο, συνήθως, υπάρχει η περίληψη του κειμένου και, πολλές φορές, οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η ιστορία.»
Αμέσως μετά ακούσαμε την αφήγηση της ιστορίας η οποία στο τέλος της περιλαμβάνει κατασκευές, παιχνίδια και επτά μελωδικά τραγούδια.
Οι λιλιπούτειοι αναγνώστες είχαν μεγάλη περιέργεια να δουν τις πρώτες εικόνες του βιβλίου κατευθείαν από το ατελιέ της ταλαντούχας εικονογράφου Ιωάννας Αθανασοπούλου. Ιδιαίτερη στιγμή μια και οι ήρωες έπαιρναν μπροστά τους σάρκα και οστά.
Έπειτα ακούσαμε τα τραγούδια όπως ηχογραφήθηκαν πρώτη φορά. Άξιοι και εύστοχοι κριτές τα παιδιά και η εμπειρία της δασκάλας τους. Διορθώσαμε, κόψαμε, ράψαμε, απορρίψαμε και τελικώς χειροκροτήσαμε ό,τι μας άρεσε. Φυσικά και χορέψαμε!
Αφού, λοιπόν, είδαμε πως γεννιέται ένα παραμύθι προέκυψε μια μεγάλη απορία… ποια θα είναι η τελική μορφή αυτού του βιβλίου; Πώς είναι ένα “καλό” βιβλίο;
Ο Θεοφάνης Θεοφάνους έφερε μαζί του ένα σακούλι γεμάτο εικονογραφημένα παραμύθια που κυκλοφορούν από την Ελληνοεκδοτική!
Δώσαμε υπόσχεση πως θα βρεθούμε ξανά και θα μιλήσουμε για το καθένα ξεχωριστά.
Καθώς κοιτούσαμε τα εξώφυλλα μία μαθήτρια ανέφερε πως ένα από αυτά δεν είναι τόσο “χαρούμενο” όσο θα ήθελε. Όλοι μαζευτήκαμε γύρω από τη δασκάλα η οποία μάς εξήγησε πως ένα βιβλίο δεν το κρίνουμε μόνο από το εξώφυλλό του αλλά και από το εσωτερικό του περιεχόμενο. Τι πιο μαγικό να περιμένεις να δεις στην τελευταία σελίδα του το φως! Ζήτω! φωνάξαμε. Είχε απόλυτο δίκιο!
Αποχαιρετήσαμε τα παιδιά τα οποία ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν τις εικόνες του ανέκδοτου κειμένου και τη δασκάλα τους να ετοιμάζει τη δομή για τη δραματοποίηση του παραμυθιού (για την καλοκαιρινή γιορτή). Μας γέμισαν με καρδιές-αφιερώσεις, φωλιάζοντας μέσα μας μια νέα ιδέα.
Το παιδικό βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι η αφορμή για να αναπτύξει κανείς τις συναισθηματικές και νοητικές του ικανότητες. Πρέπει να το υπηρετήσουμε όλοι μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε._
Η νηπιαγωγός κυρία Ιντζέ Μελίνα είναι μια πραγματική όαση στον πνευματικό κατακλυσμό που δυστυχώς ζούμε. Συγχαρητήρια για το ήθος και το πείσμα της να φυτεύει σπόρους στους μικρούς αναγνώστες με την ελπίδα κάποτε να ανθίσουν.
Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.
Υποσημείωση αρθρογράφου:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνοεκδοτική
https://www.ellinoekdotiki.gr,
ιδιαίτερα στον κύριο Διονύσιο Βαλεριάνο,
για την ευγενική παραχώρηση των βιβλίων.
Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!
Βραχεία λίστα
Κρατικών Βραβείων Κύπρου
Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη