Η Τέχνη, ένα ακόμα μαζικό προϊόν... (Ποπ Αρτ)

2014-11-20 22:42

Η Τέχνη, ένα ακόμα μαζικό προϊόν…

Ο Άντι Ουόρχολ παρουσιάζει το 1962 έναν πίνακα που παριστάνει 100 κονσέρβες… Με το έργο αυτό ξεκινά τη θριαμβευτική της πορεία η Ποπ Αρτ.

Επιδίωξη της Ποπ Αρτ είναι να ενώσει Τέχνη και καθημερινότητα εισάγοντας επίσημα στον εικαστικό χώρο τις ρεκλάμες, τους σταρ, τα φτηνά αντικείμενα… Όλα εκείνα δηλαδή που από τις οθόνες ή τις αφίσες των τοίχων επηρεάζουν τη ζωή μας και διαμορφώνουν την αισθητική μας.

Έτσι αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Άντι Ουόρχολ. Και αυτή η νέα αντίληψη περί Τέχνης δεν προσδιορίζεται στη θεματογραφία, αλλά εκτείνεται και στην “τεχνική παραγωγή” της, η οποία μηχανοποιεί ή και βιομηχανοποιεί ακόμα και τη ζωγραφική. Με μεθόδους πολλαπλής εκτύπωσης, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει ένα αρχικό του μοτίβο και το αναπαράγει σε διάφορες παραλλαγές και χρωματισμούς, ώστε να πετύχει την αποβολή της ατομικότητας του καλλιτεχνήματος και τη μετατροπή του σε ένα ακόμα μαζικό προϊόν.

Πρότυπο του Ουόρχολ, ο Μαρσέλ Ντισάν. Το 1914 ο Γάλλος αυτός σουρεαλιστής είχε παρουσιάσει ένα στεγνωτήριο μπουκαλιών, θέλοντας να περάσει την ιδέα ότι και ένα “έτοιμο” τυποποιημένο αντικείμενο είναι ένα σύγχρονο “καλλιτέχνημα”. Ο Ουόρχολ υιοθετεί αυτή την τέχνη των “ready-made”, την οποία όμως, προχωρώντας άλλο ένα βήμα, μαζικοποιεί με τη μέθοδο της γραφικής αναπαραγωγής.

Τα μυθοποιημένα πρόσωπα και πράγματα της καταναλωτικής καθημερινότητας χρησιμεύουν ως θέματα και σε άλλους καλλιτέχνες της Ποπ Αρτ, οι οποίοι ωστόσο διατηρούν κάτι από την ατομική τους εκφραστικότητα.

Ο Ρόι Λίχτενσταϊν για παράδειγμα χρησιμοποιεί και τη ζωγραφική, με τη βοήθεια όμως της τεχνικής εκτυπώνει τα έργα του μεγεθυμένα σε μνημειακές διαστάσεις.

Στη δεκαετία του ’60 υπάρχουν και οι καλλιτέχνες που επιχειρούν να “συστεγάσουν” στα έργα τους την Ποπ Αρτ με ένα είδος Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Κύριοι εκπρόσωποι αυτής της τάσης είναι οι Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και Τζάσπερ Τζόουνς. Εικονίζουν καθημερινά αντικείμενα –ζωγραφισμένα ή “πρόσθετα” με την τεχνική του κολάζ- και ολοκληρώνουν τη σύνθεση με κάποιες αυθόρμητες πινελιές. Ένας από αυτούς, ο Κλάες Όλτενμπουργκ, δίνει και Τρίτη διάσταση παρουσιάζοντας πίνακες που εν μέρει είναι συνθέσεις πλαστικής. 

 

Πηγή κειμένου: Το άλμπουμ της σύγχρονης ιστορίας-Stars και προσωπικότητες (14ος τόμος), εκδοτικός όμιλος Μανιατέα. 

Πηγή εικόνας (προσωπογραφία του Άντι Ουόρχολ): 

https://www.greatamericanthings.net/the-arts/artists/the-arts-andy-warhol/

 

Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.