«CODA»: Αγάπη δίνεις, όσκαρ παίρνεις…
Σπάνια βλέπουμε μια ταινία που θα μας συγκινήσει δίχως εύκολους μελοδραματισμούς κι αυτό έχει συμβεί όταν έχουμε μια ιστορία που άξιζε να ειπωθεί κι έχει στηθεί αριστοτεχνικά στο σενάριό της. Δεν είναι μια ταινία που θα σ’ εκπλήξει με την πρωτοτυπία της, αλλά με την αρτιότητα της δομής της, τον ρεαλισμό κι όχι τον λαϊκισμό, τις σπουδαίες ερμηνείες της, την ισορροπία ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ. Πάνω απ’ όλα επειδή θα σου χαρίσει ένα πλούτο συναισθημάτων, κυρίως της αγάπης, που θα πεις, «Δίκαια βραβεύτηκε»!
Fanart
Ας το πιάσουμε από εκεί που ξεκίνησαν οι γκρίνιες. Η ταινία αποτελεί ριμέικ της γαλλικής La Famille Belier του 2014, μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας στην Γαλλία, δίχως όμως διεθνή καριέρα. Άρα οι συνωμοσιολογίες τύπου «Το γαλλικό έπρεπε να βραβευτεί», δεν στέκει γιατί δεν τέθηκε καν θέμα υποψηφιότητάς του! Το δεύτερο κουραστικό που κυριάρχησε ήταν «Το γαλλικό ήταν καλύτερο». Αν έπρεπε έτσι για την αντίδραση να ειπωθεί ας το καταπιούμε, αλλά θα πρέπει να είσαι αόμματος για να μην διακρίνεις τις συντριπτικές διαφορές κύρια στο ρυθμό και στις σεναριακές πινελιές που το κάνουν να κυριαρχεί απέναντι στο πρωτότυπο. Δεν αποτελεί δε καμία έκπληξη ένα ριμέικ να αποδεικνύεται ανώτερο του πρωτότυπου. Ο Σκορσέζε πήρε το θρίλερ «Σατανικές υποθέσεις» (2002) των Αντριου Λάου και Άλαν Μακ, μας παρέδωσε τον υπέροχο «Πληροφοριοδότη» και παρέλαβε αντίστοιχα εκείνος 4 όσκαρ!
Η αγάπη είναι ο καταλύτης για να καμφθούν οι αντιρρήσεις, να σβήσουν οι συγκρούσεις, να προκύψει η κατανόηση και η αποδοχή της νεανικής ανάγκης για ν’ ανοίξει η νεαρή πρωταγωνίστρια τα φτερά της. Όσο για τις δυσκολίες των κωφών η ταινία βάζει ένα σημαντικό λιθαράκι για την αποδοχή τους και την ανάγκη συμμετοχής τους σε όλους τους τομείς της ζωής και το όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στον Τ. Κότσουρ είναι η γλυκόπικρη απόδειξη.
Τόσο φρέσκο, μα και τόσο συγκινητικό που σου κλέβει δικαίως την καρδιά!
Για το ΒΟΟΚ TOUR, Τάσος Μαργέλος.