«Πάλι όχι;»

2024-07-23 06:53

«Πάλι δεν θα πάμε διακοπές μαμά; Τι θα πω στους συμμαθητές μου τον Σεπτέμβριο; Αμάν πια!»

Καλώς όρισες καλοκαίρι! Φέρε μας ακόμη μια φορά σε δύσκολη θέση μιας και ο χειμώνας μας φέρθηκε τόσο αναπάντεχα γλυκά και ζέσταινε τις καρδιές μας μιας και ήταν αδύνατο να ζεστάνει τα σπίτια μας…

Και η συνέχεια της συζήτησης: «Θα πάμε αγάπη μου, μόλις μπορέσουμε θα πάμε, στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου θα σε πάμε, που θα έχει και θάλασσα και βουνά και δάση και λιμνούλες με καταγάλανα νερά και βότσαλα σε κάθε χρώμα και χρόνο και καθόλου έγνοιες…

Και μόλις τελειώσει και αυτή η ιστορία και στερέψει και το τελευταίο δάκρυ σου, έρχεται ένας ακόμη λογαριασμός, μια ακόμη ζημιά στο κατακαημένο το αμαξάκι σου και οτιδήποτε άλλο σε οδηγεί όλο και πιο μακριά από το φανταστικό σου προορισμό.

Έτσι είναι, αγαπημένοι μου, υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν για λίγο από τα καμίνια των πόλεων, τους θορύβους (αχ αυτούς του θορύβους) και την καθημερινότητα που σφίγγει την καρδιά μέρα με τη μέρα. Και το μόνο που ζητάν τι είναι; Λίγες ημέρες που να τους δώσουν την ενέργεια να συνεχίσουν.

Και να ήταν μόνο οι διακοπές που στερούνται αυτές οι οικογένειες, αυτά τα αγγελούδια! Στερούνται την ανεμελιά, τον χρόνο με τη μάνα που δουλεύει αδιάκοπα για να τους εξασφαλίσει ότι περισσότερο μπορεί, τα παιχνίδια με τον πατέρα που κουρασμένος δεν θυμάται πολλές φορές να τα ρωτήσει πως ήταν η μέρα τους κι ας είναι η μοναδική του έγνοια. Είναι τα παιδιά που γεμίζουν τις πλατείες μιας που μόνο εκεί μπορούν να πάνε ανέξοδα και κοιτάνε τη μάνα στα μάτια μήπως και μπορεί σήμερα να τους πάρει καμία λιχουδιά.

Ας μη θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, αγαπημένοι μου, κι ας είμαστε λίγο προσεχτικοί πού μιλάμε και πώς μιλάμε στους γύρω μας. Για κάποιους όλα μπορεί να είναι αυτονόητα μα για άλλους αγώνας δρόμου που καμιά φορά δεν έχει τέρμα. Είναι όμορφο να μοιραζόμαστε τα σχέδιά μας με φίλους και αγαπημένους και πιστέψτε με θα χαρούν πολύ γιατί σας αγαπούν και χαίρονται με τη χαρά σας, αλλά άλλο χαρά κι άλλο μια ανάγκη επίδειξης και επιβεβαίωσης και δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν σε μεγαδόσεις και τα δύο!

Θα μου πείτε τα λεφτά και οι πολυτέλειες δεν φέρνουν την ευτυχία. Πράγματι, αλλά μας φέρνουν πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων μας, δεν είναι έτσι; Ωστόσο κάτι που δεν μπορεί καμία δυσκολία και καμία ανέχεια να στερήσει από κανέναν είναι τα όνειρα. Κι αν δεν μπορούμε, αγαπημένοι μου, να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά, τι τα ΄χουμε τα μάτια;

Καλή αντάμωση

«Του κόσμου οι ομορφιές»

 

Αχ και να σε πήγαινα

στου κόσμου όλου τις ομορφιές,

στις πιο βαθιές τις θάλασσες,

σε μαγικές ακτές!

Εκεί δεν ζουν προβλήματα,

 έγνοιες και συμφορές,

 μα μοναχά χαμόγελα,

χαρές ίσως και πειρατές!

Μα τούτο ξέρω να σου πω

και κοίτα μην ξεχάσεις

αν θες ταξίδια μακρινά,

ορίζοντες να κάψεις,

και τα όνειρα σου απ΄ την καρδιά

ποτέ να μην ξεγράψεις!

                                           Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Γαβρή Μελίνα.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη