«ΦΟΝΙΣΣΑ»: Α-να-τρι-χί-λα…

2023-12-12 14:27

Τι σχέση μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη κι ο Α. Παπαδιαμάντης, με τον Todd Field και τον David Fincher; Θεωρώ δεδομένο ότι όταν με το καλό ξεκινήσει την διεθνή καριέρα της η ταινία και τη δουν αμφότεροι, στην καλύτερη περίπτωση θα σκάσουν απ’ τη ζήλεια τους, στη χειρότερη θ’ αρρωστήσουν! Ο πρώτος θυμίζω ότι έκανε ταινία («TAR») ύστερα από 16 χρόνια με απαίτηση να έχει πρωταγωνίστρια την C. Blanchett και βλέποντας την ερμηνεία της Καριοφυλλιάς θα ξεκινήσει να γράφει σενάριο για να την ψήσει, ο δεύτερος με τη γνωστή εμμονή του για τους serial killers και με δεδομένο ότι η τελευταία του ταινία («The Killer») ΔΕΝ είχε καν σενάριο, θα αρχίσει πυρετωδώς την μετάφραση απ’ τα άπαντα του Παπαδιαμάντη! Κι αυτό θα είναι απλά η αρχή για την καλύτερη ελληνική ταινία της δεκαετίας… και βάλε!

Flix

Θα θυμάμαι για πολύ καιρό τη βουβαμάρα και το μούδιασμα των θεατών όταν άναψαν τα φώτα στην αίθουσα και ξεκίνησε η αποχώρηση. Άπαντες έδειχναν συγκλονισμένοι και το βλέμμα τους πρόδιδε ότι ήταν συνεπαρμένοι απ’ το τρομερό δράμα που είχαν παρακολουθήσει. Αυτό που θ’ ανακάλυπταν αργότερα, όπως συνέβη και σ’ εμένα, είναι ότι η ταινία θα στοιχειώσει συζητήσεις με το θέμα της, αλλά  και τα όνειρά τους. Υπεύθυνη γι' αυτό θα ήταν η Κ. Καραμπέτη, ένα φάντασμα με σάρκα και οστά! Η βιωματική της ερμηνεία ποτίζει απ’ άκρη σε άκρη το μυαλό και την ψυχή όποιου βρει στο δρόμο της μέσα στην σκοτεινή αίθουσα. Το κείμενο του Παπαδιαμάντη αποχτά μια κοφτερή λεπίδα διπλής όψης με ονοματεπώνυμο.

Ήδη έχουν γραφτεί πολλά για την ταινία και τους συντελεστές της που υπηρέτησαν με ταπεινότητα και κάθε ικμάδα του ταλέντου τους την ταινία. Δεν είναι τίποτα τυχαίο, ένα τέτοιο σπουδαίο αποτέλεσμα έχει υποστηριχτεί με βαθιά γνώση και σκληρή δουλειά. Δίχως να θέλω ν’ αδικήσω κάποιον, αδυνατώ να μην ξεχωρίσω τους υπεύθυνους σκηνογραφίας και σκηνικών, αυτούς που επέλεξαν τους χώρους εκτέλεσης του δράματος, όσο και την Μ. Πρωτόπαππα στον ρόλο που συμπληρώνει ιδανικά την ανατριχίλα που σκορπά η κόρη της Χαδούλα, η ΦΟΝΙΣΣΑ του νησιού.

Κι όπως μου ψιθύρισε το αγαπημένο μου σινεφίλ κορίτσι στο αυτί «Μου σηκώθηκε η πέτσα»… σπεύσατε λοιπόν ταχέως να μοιραστείτε την εμπειρία, διότι περί τέτοιας πρόκειται!

Υ.Γ.: Αγνοώ ποιος θα την ράψει στα όσκαρ, αν φτάσει μέχρι εκεί. Άλλωστε μια τέτοια πρωταγωνίστρια, σε αυτό το επίπεδο πλέον, λάμπει από μόνη της! Όλα τα λεφτά μου τα ποντάρω πάνω της!! Άχαστη… 

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα

Εφηβική ποίηση

Περιλαμβάνονται 39 ποιήματα σ' ελεύθερο στίχο, το μικρό εγχειρίδιο πρώτης ποιητικής απόπειρας και μία δραστηριότητα δημιουργικής γραφής.

 

Η αλήθεια

Σ' έναν κόσμο, με τη φρίκη να ξεπηδά,
υπάρχει το μυστικό:

Όσο πιο πολλοί ερωτευμένοι,
τόσο πιο αργά κυλάει το σκοτάδι.
Η αγάπη, ένα μικρό, αόρατο σύνορο,
αντιστέκεται στη βία,
ξεθωριάζει τις ιαχές του πολέμου.

Δες τα βλέμματα που συναντιούνται στις γωνιές,
στα παγκάκια, στα καλντερίμια:
εκεί χτίζεται η ειρήνη.
Όταν κρατάς το χέρι κάποιου,
ο κόσμος μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος.

Όσο υπάρχουν αχώριστα σώματα,
υπάρχει και μια ελπίδα:
πως η αγάπη θα νικήσει τον όλεθρο.

Όχι με φωτιά
αλλά με κάθε σιωπηλή ματιά,
κάθε μικρό, κλεμμένο φιλί,
κάθε όνειρο που δεν το νίκησε ο φόβος.

ISBN: 978-618-87105-7-3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙ

 

* O Eλληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εκπαίδευση και τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από ελληνικούς και κυπριακούς φορείς και προτάθηκε τέσσερις φορές για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου με ποιητικές συλλογές του. Έργα του θα βρείτε στην Άνεμος Εκδοτική, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Άλλωστε-Locus-7, Εκδόσεις Περί Τεχνών και Εκδόσεις Αλάτι. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Αλάτι.

www.ekdoseisalati.com/p/anamesa-s-esena-kai-s-emena/