(2015) Ένα πάτωμα παιχνίδια, εκδόσεις Ψυχογιός

2016-01-20 10:56

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ένα πάτωμα παιχνίδια

Συγγραφή: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

Eικονογράφηση: Βασιλική Λαμπίτση

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015

48 σελίδες

ISBN: 978-618-01-1148-4

Τιμή € 6,60

 

Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή-Κελεπούρη γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα όπου ζει και εργάζεται. Το 1998 τελείωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές της, η επαγγελματική της επαφή με τα παιδιά, η εθελοντική της δράση (Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) αλλά κυρίως η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησαν να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού, με την ελπίδα ο δρόμος να είναι μακρύς... Από το 2009 είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Η Βασιλική Λαμπίτση είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους στον τομέα της εικονογράφησης. Tα έργα της χαίρουν εκτίμησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

 
 
 
Στοπι και φι!

Ο Νικόλας παίζει όμορφα με τα παιχνίδια του στο δωμάτιό του, μονάχα που μετά είναι πάντα πολύ κουρασμένος για να τα τακτοποιήσει. Έτσι, αναθέτει αυτή τη δουλειά στη μαμά! Όταν όμως εκείνη αρνηθεί να του συμμαζέψει το δωμάτιο, τι θα συμβεί; Αρέσει άραγε στα παιχνίδια να κοιμούνται στο πάτωμα;

 
Τα συν και τα πλην.

Η ιστορία ενός αγοριού που αγαπά τα παιχνίδια αλλά όχι και το τακτοποίημά τους. Το παρόν βιβλίο αποτελεί βοηθητικό εργαλείο για γονείς και παιδαγωγούς. Καταπιάνεται μ' ένα θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των παιδιών. Δεν είναι λίγες φορές που η άρνησή τους να συμμαζέψουν φέρνει αντιδράσεις στους μεγαλύτερους. Συνήθως η όλη διαφωνία καταλήγει σε θυμό και λογομαχίες. Οδηγεί τους απεγνωσμένους ενήλικες σε ευφάνταστες στρατηγικές διαχείρισης. Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε τα λάθος μονοπάτια, αρκεί να ανοίξετε την πρώτη σελίδα! Διαβάζεται απνευστί και… “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”. Παρόλο που είναι μια ιστορία μικρής φόρμας η δομή της καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία. Θεωρώ ευφυές το σημείο όπου η μεγαλύτερη αδελφή διατύπωσε τη γνώμη της. Πήρε επάξια τη θέση της μητέρας και το κείμενο ξέφυγε από τον διδακτισμό που κατακλύζει πολλά παραμύθια. Πολύ όμορφο επίσης το μήνυμα το οποίο αφήνει ο απόηχος της ανάγνωσης: Τα παιχνίδια μας δεν είναι απαθείς θεατές στο χώρο, μα ένα ζωντανό κύτταρο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Γραφή ρεαλιστική μα συνάμα τρυφερή. Καμία περιττή λέξη. Φροντισμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Είναι άξιο θαυμασμού πως η δύναμη του λόγου της συγγραφέως Χρυσάνθης Τσιαμπαλή μπορεί να επηρεάσει τόσο μικρές ηλικίες (προτείνεται από 2 ετών). Τα συγχαρητήριά μου. 

Η εικαστικός Βασιλική Λαμπίτση έδωσε πνοή στα λόγια. Η τέλεια αποτυπωμένες εκφράσεις των παιχνιδιών και των κεντρικών ηρώων φώτισαν την αλήθεια του κειμένου. Εικόνες με ονειρικές αποχρώσεις από μαέστρο του είδους.  

Κανένα πλην που να επηρεάζει την αρχική ιδέα των βασικών συντελεστών του. 

 
 
Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.
 
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους